Вести

Не кулирај – Волонтирај и креирај!

РЦС Спектар, во соработка со ЛУ Градски музеј Крива Паланка, започнува со реализација на проектот „Не кулирај – Волонтирај и креирај!“, кој има за цел да  создаде можности  за волонтирање и младински активизам , за  да можат младите да развиваат и реализираат сопствени идеи и иницијативи. Постигнувањето на целите ќе се оствари преку вклучување на …

Не кулирај – Волонтирај и креирај! Read More »

Здружени за активно граѓанство

Програмата „Здружени за активно граѓанство“ на НВО Инфоцентарот, поддржана од Европската Унија, континуирано соработува и ги охрабрува локалните граѓански организации да ги мобилизираат граѓаните и да се залагаат за партиципативна демократија на локално ниво. Преку зајакнување на нивните организациски капацитети за мобилизација, застапување и одржлив развој, ги поддржуваме со цел да се промовира и практикува партиципативна …

Здружени за активно граѓанство Read More »

Граѓаните и советниците од Крива Паланка со предлози за подобра комуникација

Комуникацијата на советниците и граѓаните треба да биде уште подобра и поразвиена соимплементација на нови механизми и алатки за артикулирање на приоритетите и потребите назаедницата.Ова е заклучокот од денешната средба на претставниците на Советот на Општина КриваПаланка и граѓаните, организирана од РЦС Спектар.Претседателката на Советот Изабела Павловска, координаторката на советничката групана СДСМ и коалицијата Тања …

Граѓаните и советниците од Крива Паланка со предлози за подобра комуникација Read More »

МОНИТОРИНГ: ОПШТИНИТЕ И ЗИМСКОТО ОДРЖУВАЊЕ НА УЛИЦИТЕ И ПАТИШТАТА

НВО Инфоцентарот, со партнерските организации Спектар од Крива Паланка, Граѓанска иницијата на жени од Свети Николе, Организација на жени од Струмица и Активо од Велес, во периодот ноември– декември 2023 година, спроведе мониторинг на мерките и активностите што ги преземаат општините за зимско одржување на улиците и патиштата. Мониторингот опфати осум општини: Куманово, Велес, Струмица, Крива …

МОНИТОРИНГ: ОПШТИНИТЕ И ЗИМСКОТО ОДРЖУВАЊЕ НА УЛИЦИТЕ И ПАТИШТАТА Read More »

Мониторинг: Општините и бездомните кучиња

НВО Инфоцентарот, со партнерските организации Спектар од Крива Паланка, Граѓанска иницијата на жени од Свети Николе, Организација на жени од Струмица, Активо од Велес и Центарот на заедницата на Општина Сруга, во периодот октомври – ноември 2023 година, спроведе мониторинг на мерките и активностите што ги преземаат општините за решавање на проблемот со бездомните кучиња и нивниот …

Мониторинг: Општините и бездомните кучиња Read More »