RCC Spectar

Обука за зајакнување на капацитетите на граѓанските организации

На 10 и 11 јули 2021 година, во Скопје се одржа дводневна обука за  јакнење на организациските капацитети на повеќе локални граѓански организации. Присуствуваа претставници од РЦС Спектар, Центарот за аудиовизуелни уметности и Норгес вел од Крива Паланка, СПО-КУЛ и „Персона“ од Неготино, Активо од Велес, Граѓанската иницијатива на жени од Свети Николе и Зеукстритон …

Обука за зајакнување на капацитетите на граѓанските организации Read More »

Одржани првите работилници за зајакнување на локалните инспекциски служби во Североисточниот регион

На 1 јули 2021 година, во Куманово, се одржаа две работилници за зајакнување и зголемување на ефикасноста  на локалните инспекциски служби од општините во Североисточниот регион. Теми на работилниците беа: Зајакнување на соработката меѓу Инспекцискиот совет и локалните инспектори – Законoт за инспекциски надзор и општините; и Како до ефикасна инспекциска служба на локално ниво?, …

Одржани првите работилници за зајакнување на локалните инспекциски служби во Североисточниот регион Read More »

Потребна е целосна дигитализација и нови форми на граѓанско учество

Мониторинг на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините за време на Ковид-19 Набљудувањето на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините Велес, Крива Паланка и Неготино, во време на пандемијата КОВИД-19, покажа дека локалните власти треба да ја зајакнат транспарентноста и отчетноста на својата работа особено во спроведувањето на постапките и трошењето на буџетските …

Потребна е целосна дигитализација и нови форми на граѓанско учество Read More »

НВО Инфоцентар: Наскоро нови интернет-страници на пет локални организации!

РЦС Спектар со поддршка на НВО Инфоцентар доби нова веб страница за промоција на своите активности НВО Инфоцентарот, на 25 декември 2020, ја одржа последната годинешна работилница за подготовка на интерет-страниците на пет локални организации од Крива Паланка, Неготино и Велес – Спектар, Норге Ве, Цик-Цак, СПО КУЛ и АКТИВО. Во текот на годината беа …

НВО Инфоцентар: Наскоро нови интернет-страници на пет локални организации! Read More »

Дебата за предизвиците на локалните инспекциски служби во Североисточниот регион

НВО Инфоцентарот, во соработка со Општина Крива Паланка и РЦС Спектар, на 15 декември, организираше онлајн дебата за ефикасноста и независноста на локалниот инспекциски надзор, на која учествуваа претставници од 6 општини од Североисточниот регион… НВО Инфоцентарот, во соработка со општина Крива Паланка и РЦС Спектар, на 15 декември 2020 година, организираше онлајн дебата „Како …

Дебата за предизвиците на локалните инспекциски служби во Североисточниот регион Read More »